Polévkové koření bez éček: Glutaman nemá šanci!
Polévka je grunt. Prostě základ. Bez dobré polévky to jednoduše nejde. Ať už jste si oblíbili jakoukoli polévku, možná si říkáte, že bez té zpropadené vegety to prostě není ono. Že polévce chybí ten správný šmak.
Jasně. V době glutamátů, zvýrazňovačů chutí a dalších éček, které dělají potraviny barevnější a „chutnější“, nám prostě uniká skutečná chuť jídla. Jinak řečeno, poctivé, čerstvé a pravé nám tolik nešmakuje.
Polévka vám může připadat bez polévkového koření trochu mdlá, unavená, nezajímavá. Proto se rozhlížíte po polévkovém koření a už už chcete do polévky nasypat trochu vegety. Co na tom, že obsahuje glutamát sodný, nejznámější zvýrazňovač chuti, který ale stojí za řadou zdravotních problémů, jako je třeba migréna.
Zadržte. Polévkové koření bez éček existuje! Najdete ho třeba ve farmářských obchodech nebo na internetu. Nedávno jsme vyzkoušela polévkové koření „Vegetka Dobrotka“ bez glutamanu. Složení je přijatelné – 55 % soli, sušená a listová kořenová zelenina (mrkev, petržel, pastiňák, cibule). Stačí nabrat a vhodit do polévky.
Pořád si ale říkám, zda je polévkové koření opravdu třeba? Dejte prostě víc dobré kořenové zeleniny, použijte cibuli, majoránku, nezapomeňte na dobrou jíšku. Své taky umí pepř, bobkový list a další bylinky.