Margot: Způsobuje alergie?

Tyčinka Margot patří ke klasice. Chutná vám? A víte, co se skrývá pod jejím obalem? Rozebrali jsme složení Margot. Podívejte se, co jíte!

Složení:

  • cukr
  • sójová mouka
  • glukózový sirup
  • rostlinný tuk
  • ztužený rostlinný tuk
  • kakaový prášek se sníženým obsahem tuku
  • sušená syrovátka
  • aromata
  • E422 Glycerol
  • kakaová hmota
  • kakaové máslo
  • sušené mléko
  • E322 Lecitiny
  • E476 Polyglycerolpolyricinoleát
  • E1103 Invertasa
  • rostlinný koncentrát
  • rostlinný extrakt
  • E101 Riboflavin
  • E160a
  • směs ořechů
  • fruktózový sirup
  • alkohol
  • ovocná složka 13%
  • strouhaný kokos
  • sušené vaječné bílky
  • rýžové křupinky (obsahuje lepek)
  • jedlá sůl

Co se skrývá pod obalem Margot?

Seznam látek, které obsahuje Margot, je pěkně dlouhý. Uf. Podívejme se proto jen na některé, pod nimiž si často nic moc nepředstavíme.

E422 Glycerol – tato látka vzniká při výrobě mýdla (!). Skutečně chcete jíst něco takového? Glycerol se využívá ve farmacii a potravinářském průmyslu. Ve větším množství může E422 způsobovat například bolesti hlavy a podporovat onemocnění ledvin a jater.

E322 Lecitiny – tyto látky jsou přirozenou součástí řady potravin, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou považovány za zdraví prospěšné látky.

E476 Polyglycerolpolyricinoleát – jde o emulgátor, u něhož nebyly prokázány škodlivé účinky. Využívá se také v zálivkách nebo pomazánkách.

E1103 Invertasa – jde o enzym, který rozloží cukr na jednodušší cukry glukózu a fruktózu, které jsou sladší než běžný cukr. Nejsou prokázány žádné negativní účinky na lidské tělo.

Glukózový sirup – nadměrná konzumace může způsobovat obezitu, nárůst kyseliny močové v těle (je příčinou dny). Fruktóza negativně ovlivňuje přirozené vytváření inzulinu.

E101 – riboflavin neboli vitamín B2. Získává se většinou synteticky a využívá se jako barvivo (oranžovo-žluté).

E160a – Karoteny. Jde o oranžovo-žluté barvivo, které najdeme například v mrkvi. Nicméně pro potravinářské účely je většinou vyráběno synteticky. Toto barvivo nahradilo dříve využívaná potravinářská barviva, která byla označena za škodlivá (viz níže).

Margot: Dřívější složení

Dříve obsahovala tyčinka Margot jiné, zdraví škodlivé látky, které vyvolávaly alergické reakce. Šlo především o barviva – například tato:

  • E104 Chinolinová žluť – Pozor na tuto látku! Podle odborníků může vyvolávat kopřivku nebo další alergické reakce. Používá se jako barvivo.
  • E110 Žluť SY – původně se žluť SY vyráběla z uhelného dehtu. A i dnes pochází z karcinogenních látek. Potraviny obsahující E110 nejezte, pokud je vám vaše zdraví milé.

Vzhledem k nařízení, že od července 2010 musí být obal potravin obsahující některé z těchto éček E102, E104, E110, E122, E124 a E129 označen varováním Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, se řada výrobců rozhodla změnit složení svých výrobků. Najednou to jde, že?

Hodnocení:

Tyčinka Margot se polepšila a nyní v ní nenajdeme éčka, která jsou označována za původce alergií. Nic jiného jí ani nezbývalo, jinak by se musela zohyzdit nápisem, jenž by od koupě odradil všechny přemýšlející lidi. Škodlivá éčka byla nahrazena alternativami.

V krajním případě by taková éčka mohla způsobit i alergickou laryngitidu.

Přesto se Margot raději vyhýbejte. Už jen proto, že obsahuje glycerol vznikající při výrobě mýdel a také glukózový sirup, jenž může způsobovat obezitu nebo cukrovku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang