Polévka z pytlíku Maggi jako od mámy
Je polévka Maggi jako od mámy skutečně jako od mámy? Pyšní se tím, že je bez přídavku glutamátu i konzervantů. Co se ale ve skutečnosti skrývá pod jejím obalem?
Složení:
- Sušené bezvaječné těstoviny
- Játrové knedlíčky (strouhanka, vepřová játra, pšeničná krupice, ztužený rostlinný tuk, vepřové masu, sušené vaječné bílky a žloutky, sušená cibule, sušený česnek, kvasnicový extrakt, směs koření, jodidová jedlá sůl, karamel, dihydrogendifosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný, rozmarýnový extrakt).
- Cukr
- Bílkovinný hydrolyzát
- Rostlinný olej
- Ztužený rostlinný tuk
- Maltrodextrin
- Směs koření
- Riboflavin (barvivo)
TIP: Pod značkou Maggi se dá koupit například i svíčková omáčka nebo nejrůznější jídla bez masa.
Co se skrývá pod obalem polévky Maggi?
E339 – fosforečnany sodné. Využívají se při výrobě sýrů, masných výrobků i nealkoholických nápojů. Při nadměrné konzumaci fosforečnanů hrozí odvápnění.
E500 – hydrodenuhličitan sodný. Používají se jako zahušťovadla, škroby a kypřící látky. Využití nacházejí v pekárenských výrobcích i nápojích. Nežádoucí účinky nejsou známé.
Bílkovinný hydrolyzát. Jde o bílkoviny získávané z rostlinných surovin. Výrobku dodávají masovou vůni a chuť. Při výrobě bílkovinného hydrolyzátu dochází ke zničení všech bílkovin a sacharidů. Ve výsledném produktu tedy nejsou téměř žádné původní bílkoviny a sacharidy. K výrobě se používá sójový škrob, pšeničný lepek a kukuřičná mouka. Potraviny obsahující bílkovinný hydrolyzát proto nejsou vhodné pro lidi s alergií na lepek. Nejsou známy negativní vlivy bílkovinného hydrolyzátu na lidský organismus.
Maltrodestrin. Jde o nízkomolekulární sacharid, který se vyrábí ze škrobu. Používá se jako zahušťovadlo. Není znám negativní vliv na lidské zdraví.
E101 – riboflavin neboli vitamín B2. Získává se většinou synteticky a využívá se jako barvivo (oranžovo-žluté).
Hodnocení:
Tato polévka z pytlíku nepatří k těm nejhorším. Pozitivní je, že neobsahuje glutamáty, které při vyšší koncentraci mohou způsobovat rakovinu, ani konzervanty. Na druhou stranu se neobejde bez přísad, které jí mají dodat na chuti i na barvě nebo ji zahustit.
Ačkoli u většiny z nich nebyl prokázán škodlivý vliv na zdraví člověka, jde o náhražky za přirozené přísady ze zeleninové zahrady. Proto pozor na ně!