Jak správně uchovávat potraviny, aby se nekazily?
Klíčem k omezení plýtvání jídlem je naučit se správně jídlo uchovávat, s čímž pomůže několik málo doporučení. Jak zní?
„Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí.“ Tak se píše v Babičce, a rozhodně se to nevztahuje pouze k ženám – mělo by se to týkat každého, komu leží na srdci udržitelnost a správné návyky, které šetří naši planetu.
Udržitelnost je jedno z významných témat poslední doby a zbytečné vyhazování potravin s ním rozhodně souvisí. Průměrný Evropan vyhodí 34 % zakoupeného jídla, což je bez nadsázky šokující. Častým důvodem, proč jídlo končí v popelnici, je neschopnost jej správně uchovávat.
Množství vyhozených potravin se samozřejmě významně odvíjí i od toho, kolik jídla kupujeme. Je proto důležité v obchodě dávat do košíku jen to, co skutečně potřebujeme.
Co do lednice nepatří?
Nejspíš jako první odpověď na otázku, kde a jak uchovávat potraviny, se většině lidí vybaví lednice. I když se jedná o vynález, který všem lidem podstatně usnadňuje život, je dobré mít na paměti, že ne každou čerstvou potravinu je vhodné uchovávat právě v lednici.
Respektive málokterou zeleninu nebo ovoce je vysloveně vhodné uchovávat právě v lednici. Ať se jedná o brambory, papriky, citrusy nebo rajčata, chlad jim příliš nesvědčí, rychleji se pak kazí a ztrácejí svou chuť. Do lednice naopak pochopitelně patří mléčné a masné výrobky, vajíčka, nebo již uvařené a načaté potraviny.
Výborným tipem, jak lze lednici v případě potřeby zbavit vlhkosti, je položit na dno šuplíku na zeleninu papírový ubrousek, který bude vlhkost vsakovat, a čerstvé potraviny tak vydrží čerstvé déle.
Jak skladovat česnek, brambory a další druhy potravin:
- Zelenina – nejlepší je nechávat ji na chladném místě s dostatkem čerstvého vzduchu, pokud je skladována v lednici, je dobré na dno šuplíku umístit ubrousek. Plastové sáčky zelenině příliš nesvědčí, lepší je nechávat ji prakticky volně nebo v ošatce. Typickým příkladem je česnek, ten by měl být skladován nejlépe v pokojové teplotě, ovšem pozor, nesvědčí mu ani přímé sluneční záření.
- Ovoce – také by mělo být spíš v pokojové teplotě, optimální je pro něj proto špajz apod. Pokud jde například o banány, ty je nejlepší nerozdělovat z trsu, a naopak společnou stopku banánů zamotat potravinářskou fólií.
- Luštěniny a mouky – ideálním způsobem jejich skladování jsou prosté skleněné dózy, které kromě toho, že působí hezky rustikálně a tradičně, ještě zamezují vlhnutí obsahu.
- Oříšky – dobrým místem pro ně jsou také skleněné dózy, je však třeba mít na paměti, že oříšky mohou, jakožto bohatý zdroj olejů, velmi snadno žluknout. Je proto vhodné je pravidelně kontrolovat.
- Pečivo – nejlepší je pro něj chladnější až pokojová teplota. Není vhodné pečivo uchovávat v plastových sáčcích, jelikož v nich rychleji plesniví.
Na prodejci záleží
Čerstvost potravin závisí také na tom, odkud pocházejí. Ideální je nakupovat čerstvé jídlo od lokálních prodejců nebo v obchodech specializovaných na konkrétní druhy potravin, tj. pekárny apod.
Tím lze v současné době podpořit místní prodejce a zároveň mít kvalitnější jídlo, které bude zaručeně chutnější než např. to dovezené z druhé strany zeměkoule. A to je přece fér, ne?